Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Marsupialia

betekenis & definitie

De Buideldieren, Marsupialia of ook wel Didelphia of Metatheria genaamd, vormen de laagste en meest primitieve levendbarende Zoogdieren (Zie MAMMALIA). De talrijke soorten zijn in uiterlijk, bouw en levenswijze zeer verschillend.

Toch hebben zij vele anatomische kenmerken gemeen, waardoor hun vereeniging in één Subclassis in allen deele gerechtvaardigd is.De tandwisseling is uiterst beperkt; slechts één kies (praemolaris) in iedere kaakhelft wordt vervangen. Het aantal en de vorm der tanden zijn zeer verschillend; echter kunnen steeds de 3 (4) soorten van tanden onderscheiden worden. Merk

waardigerwijze is het aantal snijtanden in onder- en bovenkaak nooit hetzelfde. De vrouwelijke geslachtsorganen zijn eigenaardig door het feit, dat de beide eileiders ieder in een afzonderlijken uterus uitmonden. De groote tepels bevinden zich aan de buik in een min of meer ontwikkelde huidplooi (buidel of marsupium). De jongen zijn bij de geboorte uitermate hulpbehoevend; zij blijven aan de tepels hangen, waarbij de mondlippen tijdelijk vergroeien, en worden door den buidel beschut.

Terwijl in vroegere geologische tijdperken de Buideldieren overal in Amerika en Europa werden aangetroffen, zijn zij thans bijna uitsluitend beperkt tot Australië en N.-Guinea. Slechts één Familie, Didelphydae, wordt in de N.-Wereld aangetroffen; in Suriname komt alleen het geslacht Didelphys voor. Men verdeelt de recente Buideldieren in zeven Families, waarvan de volgende het meest bekend zijn. Didelphyidae (Opossums): Buidelrat (zie DIDELPHYS). Dasyuridae: Buidelwolf, Myrmecobius. Phascolomyidae: Wombat.

Phalangeridae: Koeskoes, Vliegende Eekhoorn, Koala. Macropodidae (Kangoeroes): Macropus etc.

Litt. O. Thomas. Catalogue of Marsupialia of the British Museum. 1888.

G.C.J.V.

< >