Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië

Herman Daniël Benjamins, Joh. F. Snelleman, Martinus Nijhoff, E.J. Brill (1914-1917)

Gepubliceerd op 25-04-2022

Eunectes murinus

betekenis & definitie

(Syn. BOA MURINA). Waterboa, Anaconda. N.E. Aboma, AROW. Kamoedi. Deze slang, tot de familie der Boidae behoorende, onderscheidt zich van de slangen, die tot het geslacht Boa behooren, doordat het neusgat bij Eunectes gelegen is tusschen drie schildjes; het meest naar het midden gelegen van deze 3 schildjes van de ééne zijde raakt het overeenkomstige van de andere zijde, vlak achter de punt van den snuit.

Bovendien is de bovenzijde van den kop, die achter de oogen, even als dit bij Boa en Corallus het geval is, met schubben bedekt is, daarentegen op den snuit en tusschen de oogen bedekt met grootere schildjes. De kleur is donker olijfkleurig bruin met twee rijen groote, ovale zwarte vlekken op den rug; de onderzijde is witachtig met donkere vlekken. De bovenzijde vertoont een eigenaardigen iridesceerenden weerschijn. E murinus is de grootste van alle amerikaansche slangen en kan reusachtige afmetingen bereiken. Er werden exemplaren van 6, 7, 8, jazelfs van 10 Meter lengte aangetroffen, die naar verhouding eene aanzienlijke dikte hadden bereikt. Bates maakt melding van een exemplaar van 6 Meter meteen lichaamsomvang van 60 cm.

Kappler beschrijft een reuzenexemplaar van 30 rijnlandsche voeten met een dikte van een menschenlichaam. Zij leven meestal in de nabijheid van wateren kunnen zelfs geruimen tijd onderwater vertoeven; somtijds treft men hen aan op de onder water staande graslanden langs de oevers der rivieren. Zij voeden zich met vogels en zoogdieren, welke laatsten zij waarschijnlijk vangen als deze de rivier overtrekken. Kappler vond in den maag van een exemplaar van 17 voet lengte een Capybara (waterzwijn) van 50 kilogram gewicht. Men beweert dat deze reuzenslang soms ook den mensch aanvalt. Na een rijkelijken maaltijd trekken deze dieren zich in de eenzaamheid terug om den buit op hun gemak te verteren en worden dan somtijds aan de rivieroevers in 't water of op boomstammen aangetroffen. Zij verspreiden vooral gedurende deze spijsvertering een zeer onaangenamen sterken stank.Men bericht dat Eunectus gedurende de paring, over welke nog weinig bekend is, een eigenaardig brommend geluid maakt. De jonge dieren schijnen zich in het moederlichaam geheel te ontwikkelen en levend geboren te worden. Verscheidene malen werden in gedoode vrouwelijke exemplaren eieren (eenmaal zelfs 80 stuks) aangetroffen in welke de jonge dieren bijna tot volkomen ontwikkeling waren gekomen en eene lengte van 30-45 cm. bereikt hadden.

In Suriname komt E murinus vrij veelvuldig in de nabijheid der rivieren voor, en wordt 't zij drijvende in het water, 't zij op steenen, grasvlakten of boomstammen liggend meermalen waargenomen. De Indianen verzekeren dat de Anaconda zich met den kaaiman paart. De aanleiding tot dit vreemde verhaal schijnt gezocht te moeten worden in gevechten, die tusschen deze twee diersoorten plaats grijpen. Kappler verhaalt hoe hij in 1874 de Wanekreek bereizende getuige was van eene dergelijke ontmoeting tusschen Waterboa en Kaaiman. Hij kon alleen vaststellen dat de slang zich om het lichaam van den Kaaiman had gekronkeld; een schot uit Kappler's geweer joeg de dieren uit elkaar.

v.L.d.J.