Auteur van het bekende folio-plaatwerk Voyage à Surinam; Description des possessions néerlandaises dans la Guyane. Brussel 1839. Geb. te Antwerpen 1782, gest. te Brussel 1854, leidde B. een veelbewogen leven, waarin hij de meest verschillende beroepen uitoefende.
Zijn avontuurlijke geest bracht hem ook naar Suriname. De uitkomst van dat verblijf was het gen. werk. B. was een artiest van veel talent. Het feit, dat kunstenaars als Madou en Lauters B's teekeningen op steen brachten, verhoogt er de waarde van. De Voyage behoort dan ook tot de meest voortreffelijke plaatwerken over Z.-Amerika. Over de Ned.
W. Ind. Koloniën bestaat er geen enkel geïllustreerd werk, dat hiermede kan worden vergeleken. Ook de begeleidende tekst is, den tijd in aanmerking genomen, niet onbelangrijk. Met groote natuurgetrouwheid, maar zonder dat het artistieke er onder lijdt, worden door een honderdtal teekeningen het land en de bevolking van Suriname afgebeeld. Men vindt hier stadsgezichten, plantages, boschgezichten, tooneelen uit het leven en typen van Creolen, Negers en Indianen.
B. had, naar 't schijnt, evenveel oog voor het landschap als voor figuren. Het weelderige, tropische der natuur is b.v. evengoed weergegeven als het voorkomen, de mimiek en de gebaren der Negers. B. moet een scherp waarnemer zijn geweest, wien het ook aan humor niet ontbrak. Vele zijner teekeningen zijn echte genrestukjes. B's werk is des te belangrijker omdat het afbeeldingen geeft van menschen en dingen, die gedeeltelijk tot een onherroepelijk verleden behooren. De platen zijn nagedrukt in Kolonisatie van Europeanen te Suriname, door A.
Halberstadt. Leiden 1871.Vergel. Biographie nationale de Belgique, II. Brussel 1868; Thieme und Becker, Allgem. Lexicon d. bildenden Künstler, III. Leipzig 1909; H. ten Kate, Surquelques peintres ethnographes dans l'Amérique du sud in L'Anthropologie, XXII. Paris 1911; Idem Schilder-teekenaars in Nederl.
O.- en W.-Indië en hun beteekenis voor de land- en volkenkunde, in Bijdr. tot de Taal- Land- en Volkenk. van Ned. Indië, deel 67, 1913; Idem. Exotisme in de Kunst. Elseviers's Maandschrift, Nov. 1913.
T.K.