Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Peking

betekenis & definitie

Zoals je allicht weet is ’t aloude, ongenaakbare, geheimzinnige Peking in 1928 door de Nanking-regering hoofdstad van China-af verklaard en is tegelijk haar naam veranderd in P e i p i n g. Nanking is in hetzelfde jaar de hoofdstad van het Chinese Rijk geworden, maar de keizerlijke residentie zal door haar ouden luister en eerbiedwekkende traditie, de nieuwe hoofdstad nog langen tijd in aanzien overtreffen.

Het vroegere Peking bestaat eigenlijk uit twee steden: de Mandsjoe- of Tartarenstad en de Chinese stad. De Mandsjoe-stad werd bewoond door de Tartaarse overheersers en hun stamgenoten, de andere stad was bestemd voor de Chinezen. Beide steden zijn omgeven en van elkaar gescheiden door reusachtige muren; die van de Mandsjoe-stad is ruim 26 K.M. lang, 12 M. hoog en van boven 11 M. breed. In ’t midden van de Mandsjoestad ligt, eveneens in een muur, de vrijwel rechthoekig gebouwde vroegere Keizerlijke Wijk of Gele Stad en ’t middelpunt van deze wordt weder gevormd door de vroeger zo geheimzinnige, volkomen geïsoleerde, Verboden of Rode Stad. Deze Verboden Stad, die door een brede gracht, waarin tienduizenden lotusbloemen groeiden, en door een hogen, roden muur van de wereld der' gewone stervelingen was gescheiden, was ’t eigenlijke hart van het oude China, de verblijfplaats van de heersers der roemruchte Mandsjoe-dynastie (zie China), souvereine gebieders en opperpriesters van een volk van meer dan 400 millioen zielen. In 1924 is dit keizerlijk heiligdom als museum ingericht en voor het publiek opengesteld.

Het uitgestrekte terrein wordt door tal van kleine kanalen, waarover marmeren bruggen voeren, doorsneden. Aan enorme met marmer geplaveide pleinen liggen de talrijke paleizen en hofgebouwen met hun heerlijk beschilderde en gelakte zuilenrijen, die daken dragen, bedekt met kostelijke, glanzende pannen in de keizerlijke gele kleur. Prachtige bronzen draken en leeuwen bewaken de deuren.

In de Verboden Stad staat geen enkele boom, maar in het Westelijk deel van de keizerstad liggen, weer door een muur omgeven, de schilderachtige tuinen en parken van het Winterpaleis. In de Keizerstad ligt ook de gezantschapswijk, ’n stad op zichzelf met een Westers karakter, door een lagen muur en een uitgestrekt onbebouwd voorterrein beschermd tegen mogelijke aanvallen. Hier liggen de gebouwen der gezantschappen en van enige andere Westerse instellingen, en de kazernes der gezantschapswachten, samen ongeveer 5000 man.

Binnen de muren van de Keizerstad, ook wel Binnenstad geheten, vind je verder de paleizen der vroegere keizerlijke prinsen, een groot aantal uitgestrekte tempelcomplexen, w.o. de Lama- en de Confuciustempel, de Hal der Klassieken, de paukentoren, de klokketoren, pagoden, het vroegere examengebouw met cellen voor 12000 candidaten, de in 1279 gebouwde Sterrenwacht, de reusachtige, thans verlaten voorraadkamers, enz.

Drie van de negen poorten in den muur van de Keizerlijke Stad voeren naar de Chinezenstad. Op de zeer brede hoofdstraten, die elkaar in de vier hoofdrichtingen kruisen, komt een warnet van nauwe stegen en sloppen uit. De voornaamste tak van handel is er de boekhandel, de nijverheid heeft niet veel te betekenen. Trouwens de stad is van ouds meer het centrum van de Chinese wijsbegeerte, wetenschap en kunst geweest. Er bestaan niet minder dan tien hogescholen, waaronder sommige met Engelse, Amerikaanse en Duitse professoren; dan zijn er de onderwijs- en ontwikkelingsinstituten van de zendingsgenootschappen, bibliotheken, musea, een botanische en een zoölogische tuin, een meteorologisch instituut, sterrenwachten enz. In het Zuiden liggen temidden van uitgestrekte, prachtige parken de tempel van den Landbouw en de tempel van den Hemel, welke laatste als de schoonste van China geldt. In de naaste omgeving van Peiping vindt men een overvloed van bezienswaardigheden, zoals boeddhistische kloosters, de oude keizersgraven, de vroegere keizerlijke zomerpaleizen, enz.

Ondanks de electrische tram, de electrische verlichting, het luchtvaartstation en enige gebouwen in Westersen stijl, draagt het straatleven van Peiping toch een Aziatisch karakter.

< >