Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Kortsluiting

betekenis & definitie

Als het donker is en je wilt de lamp opsteken, dan draai je een knopje om, en ogenblikkelijk flitst het licht aan.

Voor onze voorvaderen uit den tijd van den 80-jarigen oorlog zou dit een wonder zijn en je zou toen kans gelopen hebben als tovenaar veroordeeld te worden, wanneer je zoiets had gedaan. Wat gebeurt er eigenlijk, als je het knopje omdraait? Je sluit den stroomkring, zodat de electrische energie uit de huisleiding door den draad van de lamp kan stromen. Doordat de draad een hogen weerstand heeft, gaat hij gloeien en wordt slechts een geringe hoeveelheid electriciteit uit de leiding afgetapt.
Ontstaat ergens contact tussen de beide geleiddraden zonder groten weerstand, dan kan een grote hoeveelheid electriciteit circuleren. Dit noemt men kortsluiting. Het gevolg is, dat de huisleidingen, die niet op zulke sterke stromen berekend zijn, heet worden, waardoor brand zou kunnen ontstaan.
Daarom schakelt men in het begin van de huisleidingen (nabij den meter) z.g. smeltveiligheden in, die een dun zilverdraadje bevatten, dat bij het optreden van een te grote stroomsterkte doorsmelt. Verdere stroomdoorgang is dan onmogelijk en brandgevaar is voorkomen.