Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Rommelkruid

betekenis & definitie

Rommelkruid - Hieronder wordt in het Specerijbesluit verstaan een mengsel van specerijen. Rommelkruid wordt vaak bij de worstfabricage gebruikt, soms ook in de keuken als specerij en kleurmiddel speciaal in stoofperen.

Deze gemengde specerij bestaat uit poeder van rood sandelhout, zoethout, kaneelknoppen en suiker, waaraan soms ook anijszaad en gemberpoeder is toegevoegd, De naam „rommelkruid” is niet gelukkig gekozen. Men zou allicht aan opveegsel van specerijen kunnen denken. Deze gedachte is geheel onjuist. Het mengsel moet samengesteld zijn uit zuivere ingrediënten, die elk voor zichzelf moeten voldoen aan de eischen, aan de desbetreffende specerij gesteld.

Na verbranden mag niet meer dan 7 % asch achterblijven (vreemde bijmengselen), het ruwzandgehalte mag niet meer bedragen dan 2 %. Verpakt rommelkruid moet als zoodanig aangeduid worden. In winkels enz. waar deze specerij los verkocht wordt, moet de naam aangebracht zijn op of boven de bakken of voorraadflesschen, in hoofddrukletters van 1,5 cm hoogte en minstens 1 mm lijndikte. Deze specerij moet natuurlijk voldoen aan de algemeene eischen van Zuiverheid (zie Specerijen).