Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Elixers

betekenis & definitie

Elixers - Onder een elixer verstaat men in de likeurstokerij een alkoholische oplossing van een bitterstof, die bij wijze van tinctuur aan een of anderen alkoholhoudenden drank wordt toegevoegd, ter verhooging van smaak of aroma. De eigenlijke beteekenis van het woord is „iets uitgezochts”. Door de alchemisten werden verschillende „elixers” gedestilleerd wat nog voortleeft in de benaming „Elixer Longuavitae”. Oorspronkelijk verkeerde men in de meening dat de destillaten en aftreksels van bittere kruiden bijzondere levenskracht zouden bevatten.

Bekende elixers zijn aftreksels van kinabast, Gentiaanwortel, Pommeransenschillen, gezegende Distel, Angosturabast, Condurangobast enz. In de geneeskunde worden nog herhaalde malen elixers voorgeschreven. Bekend is bijv. de Vinum amarum of bittere wijn: Geneeskrachtige wijn, die een zeer bitteren smaak heeft gekregen, doordat het vocht getrokken is op bittere kruiden, als gentiaanwortel, gezegende distel en oranjeschillen.