Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 26-01-2019

Aardappelschilmachine

betekenis & definitie

Aardappelschilmachine - Een vernuftig uitgedacht instrument, waarin de aardappels door rotatie tusschen harde borstels oppervlakkig van de schil ontdaan worden. Het schillen is dus niet volledig, de pitten moeten met de hand uitgehaald worden en een nauwkeurige controle is altijd wenschelijk. Slordig geschilde aardappelen maken een hoogst onverzorgden indruk.

Het nadeel van het koopen van geschilde aardappelen is gelegen in de omstandigheid, dat deze aardappelen meestal langen tijd in water geweekt zijn. Het beginsel der diffusie, waardoor alle zouten en verbindingen uit de cellen in zuiver water overgaan, zal oorzaak zijn dat de vrucht van waardevolle verbindingen beroofd is. Het water waarin geschilde aardappelen bewaard werden, bevat dus aanzienlijke hoeveelheden voedingszouten, die natuurlijk verloren gaan. Dit kan men voorkomen door te eischen, dat de aardappels korten tijd voor de aflevering geschild worden. Versch geschilde aardappelen moeten even weeken, omdat ze anders blauw opkoken, vooral de aardappelen die machinaal dus zeer dun geschild zijn.

Gewoonlijk rekent men dat 5 K.G. aardappelen 4 K.G. geschilde aardappelen opleveren.

De vitaminen zijn bij de aardappels voornamelijk in de buitenste lagen afgezonderd. Dik schillen gaat dus niet alleen gepaard met verlies aan zetmeel maar ook van vitaminen.