1) Graafschap der Iersche provincie Munster, 3350'/2 km2, groot, 123.000 inw. (tegen 286.394 in 1841 en 141.210 in 1881), vormt een schiereiland, dat van het z.o. einde van Galway uitgaat en door den Oceaan en de Shannon wordt omgeven; deze laatste scheidt het van Tipperary, Limerick en Kerry; C. is over zijn geheele uitgestrektheid heuvelachtig, (Slieve-Aughty 397, Slieve-Bernagh, 529 meter hoog), en wordt in zijn midden door het dal der Fergusrivier doorsneden: het heeft vele weiderijke dalen, die hier en daar ook bebouwd worden (aardappelen, haver); overigens hier en daar een weinig linnenindustrie, vischvangst aan de monding der Shannon, en mijnwezen (lood, zilver, zink, zwavelkies, ijzer- en mangaanerts, schiefer, zwart marmer); C. is rijk aan steenkringen of cromlechs en ruïnen; hoofdstad is Ennis, waar ook de beide hoofdspoorwegen van C. elkander kruisen; het graafschap zendt twee afgevaardigden naar het Parlement.
2) Vervallen vlek, voormalige hoofdplaats van het graafschap Clare, aan de monding van de . Fergus in den Shannontrechter, 3 km. z. van Ennis; ongeveer 800 inw.; ruïnen eener abdij, een oud slot, thans kazerne; uitvoerhaven van koren en meel.
3) Zeer oude marktstad in het engelsche graafschap Suffolk, aan de Stour, 1660 inw.. ruïnen van een slot; naar C. voert de hertogelijke familie van Newcastle den titel van markies van Clare.