1) De korst, door het water afgezet in stoomketels; zie Ketelsteen.
2) In de krijgskunde: de aanvankelijke uitvoering van een plan om door geweld eenig voordeel op den vijand te behalen.
3) De som, waarvoor men in de belasting is aangeslagen; A.-biljet: stuk, dat het bedrag vermeldt, waarvoor men is aangeslagen en waarop bij de betaling ten kantore van den ontvanger de voldaan-teekening wordt gesteld.
4) In het strafrecht benaming voor verschillende misdrijven tegen de veiligheid van den staat, n.l. die tegen het leven of de vrijheid van het hoofd van den staat (gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twintig jaren), die tegen de integriteit van het rijk (gestraft als voren) en die tegen den grondwettigen regeeringsvorm of de wettige troonopvolging (gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren). Aanslag wordt reeds geacht te bestaan, zoodra een strafbare poging tot het voorgenomen feit aanwezig is.
5) De Aanslag, (muz.), de mechanische kracht vereischt om de toetsen van klavieren in beweging te brengen: dit instrument heeft ’n lichten, ’n zwaren A.; speelaard, de wijze waarop de toetsen van de piano worden aangeslagen: een mooie, soepele, krachtige, dorre, zwakke A.
6) De verschillende soorten van A., als staccato, legato, enz.