Gepubliceerd op 30-11-2015

Langetermijnsparen

betekenis & definitie

Langetermijnsparen is sparen voor een lange termijn waarmee men een voordeel, door middel van belastingvermindering, kan behalen.

De term langetermijnsparen wordt gebruikt in België en is vergelijkbaar met pensioensparen. Bij langetermijnsparen kan men jaarlijks een bepaald bedrag sparen dat afhankelijk is van het inkomen. Bij de belastingaangifte kan dit bedrag vervolgens aangegeven worden en zal de fiscus een belastingvoordeel van dertig procent toekennen op dit specifieke bedrag. Een voorwaarde is dat men voor het vijfenzestigste levensjaar start en tenminste vijf jaar aan langetermijnsparen doet om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel.

Het is bij langetermijnsparen alleen mogelijk om dit via een verzekeringscontract te doen, bijvoorbeeld een levensverzekering. Voor alle gemaakte stortingen garanderen de verzekeringsmaatschappijen een minimumopbrengst. Soms worden deze aangevuld met een rentebonus of winstdeelname, alleen is dit niet gegarandeerd.

De uitkering van het geld vindt plaats wanneer de spaarder met pensioen gaat. Wanneer iemand het geld eerder wil laten uitkeren, dient al het verkregen fiscale voordeel weer terugbetaald te worden aan de fiscus. Bij het bereiken van de zestigjarige leeftijd wordt er een eindbelasting van tien procent geheven. Alle bedragen die na die tijd gespaard worden zijn belastingvrij.