Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Kruislingse premiebetaling

betekenis & definitie

Een kruislingse premiebetaling is een overlijdensrisicoverzekering op het leven van een ander, waarbij de premie voor en door elkaar betaald wordt.

Bij een kruislingse premiebetaling wordt de premie voor een overlijdensrisicoverzekering niet door de verzekerde zelf, maar door iemand anders betaald. De verzekerden betalen de premie voor elkaar. Hierdoor kan men voorkomen dat er successierechten betaald moeten worden over het vrijgekomen kapitaal na het overlijden van de ander. De uitkering wordt op deze manier namelijk ontvangen als eigen vermogen en niet als erfenis.

Een kruislingse premiebetaling heeft alleen nut wanneer de twee verzekerden geen gezamenlijk vermogen hebben. Hierbij moet gedacht worden aan samenwonende partners of wanneer men getrouwd is onder huwelijkse voorwaarden. Wel is het raadzaam om het samenlevingscontract of de huwelijkse voorwaarden in te zien of deze constructie mogelijk is. Bij mensen die in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, is er altijd sprake van een gezamenlijk vermogen en zal een kruislingse premiebetaling geen zin hebben.