Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Koopsom uitvaartverzekering

betekenis & definitie

Bij een koopsom uitvaartverzekering betaald men in één keer de totale premie voor een uitvaart, in plaats van een maandelijkse premie. Een koopsom uitvaartverzekering is uiteindelijk vaak voordeliger dan het afgeven van een maandelijkse premie, maar hiervoor dient men wel een hoog geldbedrag in een keer over te maken.

Over het algemeen wordt een uitvaartverzekering net als iedere andere verzekering betaald, men draagt per maand een bedrag om zo in de loop der jaren te sparen. Als alternatief kan men ook kiezen voor een koopsom uitvaartverzekering, waarin het gehele bedrag voor een uitvaart in een keer wordt betaald. Het is hierbij mogelijk om een koopsom uitvaartverzekering op latere leeftijd nog af te sluiten, meestal wordt hier een maximale leeftijd van 85 jaar aangehouden. Het is doorgaans niet mogelijk om dit te doen met een uitvaartverzekering met een maandelijkse premie, de maximale leeftijd hiervoor ligt over het algemeen een stuk lager Een koopsom uitvaartverzekering is vaak voordeliger, zo krijgt men kortingen op de totale premie. De hoeveelheid korting die men krijgt op de eenmalige premie is afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van de klant.

Tot 2009 kon men veel fiscaal voordeel halen uit een koopsom uitvaartverzekering. Vanaf een bepaald bedrag konden de kosten van de uitvaart worden afgetrokken van de belasting. Nu behoeft men over de eerste 6921 euro geen vermogensbelasting te betalen. Voor iedereen die een lagere eenmalige premie betaald kan dit voordelig zijn. Zodra de eenmalige premie boven dit bedrag uitkomt, moet men over het gehele bedrag vermogensbelasting betalen. Over het algemeen worden koopsom uitvaartverzekeringen aangevraagd door personen die wat meer te besteden hebben. Voor de meeste mensen is de eenmalige premie te hoog om in een keer te kunnen betalen.