Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

Alternatieve financiering

betekenis & definitie

Alternatieve financiering is een manier om zakelijke doeleinden te financieren. Naast geld lenen bij een bank zijn er een aantal alternatieven, afhankelijk van het doel van de financieringsbehoefte. Bekende vormen van alternatieve financiering zijn microkrediet, crowdfunding, factoring, private equity en beursgang.

Microkrediet is een zakelijke lening die bij de meeste banken niet meer dan €50.000 mag bedragen. Het gebruik van microkrediet is vooral bedoeld voor startende en bestaande bedrijven. Bij het gebruik van crowdfunding wordt er een beroep gedaan op potentiële investeerders of donateurs. Dit kunnen ook klanten zijn. In ruil voor een tegenprestatie financiert een grote groep investeerders dan het bedrijf of project. Crowdfunding is vooral bedoeld voor startende ondernemers en maatschappelijke- of creatieve projecten.

Met leasing kan de financiering om te investeren in kapitaalgoederen of bedrijfsmiddelen geregeld worden. Leasing kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aanschaf van een nieuwe machine of bedrijfswagen. Met factoring kunnen de de vorderingen of voorraden van een onderneming als onderpand voor krediet dienen. Wanneer de omzet stijgt, zal de kredietruimte meebewegen. Factoring is een flexibele manier van financieren en is vooral bedoeld voor grote bedrijven.

Private equity betekent investering of overname door een participatiemaatschappij. De investering kan onder andere gebruikt worden voor de groei van de onderneming en bij een eventuele doorstart van de onderneming. Private equity is met name geschikt voor middelgrote bedrijven en snelgroeiende bedrijven. Een andere mogelijkheid van alternatief financieren is een beursgang. Dit is het uitgeven van aandelen waarmee kapitaal gehaald kan worden. Een beursgang richt zich vooral op middelgrote en grote bedrijven. Een beursnotering biedt een onderneming veel zichtbaarheid wat de liquiditeit van de aandelen ten goede komt.