Human Resources Lexicon

Twan Akkers (2021)

Gepubliceerd op 11-02-2021

Vitaliteit

betekenis & definitie

Vitaliteit is de gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand die leidt tot energie om te leven, waarbij beide factoren in balans zijn. Het wordt ook wel levenslust of veerkracht genoemd.

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord 'Vita', wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen. Het begrip vitaliteit heeft in totaal vier dimensies die met elkaar in balans moeten zijn: fysiek (voldoende beweging, verantwoorde voeding, genoeg slaap), mentaal (persoonlijke groei en ontwikkeling), emotioneel (zelfbewustzijn, samenwerking met mensen) en spiritueel (betekenisvol en nuttig bezig zijn). Deze vier dimensies worden soms ook wel als lichaam, hoofd, hart en ziel getypeerd. Vitaliteit is iets waar mensen naar streven: het ultieme gevoel van levenslust en energie.

Helaas kunnen verschillende factoren (o.a. stress, ongezonde leefstijl, geen loopbaanmogelijkheden, gezondheidsproblemen etc.) zorgen voor een gebrek aan vitaliteit. Vitaliteit toont dan ook een sterke samenhang met gezondheid. Een gebrek aan vitaliteit kan gevolgen hebben voor iemands persoonlijke leven, maar ook voor bijvoorbeeld de organisatie waar iemand werkzaam is.

Vitale mensen in een organisatie hebben meer plezier en energie in het werk, zijn creatiever en productiever, voelen meer betrokkenheid en verzuimen bovendien minder. Dit is de voornaamste reden dat veel organisaties zich steeds meer gaan richten op een vitaliteitsbeleid: het personeel (en daarmee de organisatie) door middel van nieuw beleid vitaler maken. Dit kan op verschillende manieren, een aantal bekende voorbeelden zijn o.a.: interventies op het gebied van gezondheid of werk-privébalans, het promoten van sport, een actief opleidingsaanbod, inrichting van de werkplek, arbeidsvoorwaarden etc. Vitaliteitsbeleid gaat vaak samen met gezondheidsbeleid en is vaak onderdeel van het Nieuwe Werken.