Pocheren betekenis & definitie

Pocheren is een kooktechniek waarbij je voedsel gaar maakt in vocht, net iets onder het kookpunt. Het meest bekend is het pocheren van eieren. Pocheren is niet alleen mogelijk in water, ook in bouillon, wijn of melk wordt gepocheerd.

Pocheren is vooral bedoeld om een product mooi en zacht gaar te krijgen. Een voordeel van het pocheren van vis is bijvoorbeeld dat de vis een stuk sappiger blijft en minder snel uit elkaar valt. Naast het pocheren van vis of eieren is de techniek ook uitstekend toe te passen bij onder andere fruit, kip en gehakt. Het voordeel van pocheren is dat de smaak vaak beter behouden blijft en dat je zonder het gebruik van margarine of olie producten gaar kunt krijgen.

Om een stuk vis te pocheren breng je bijvoorbeeld bouillon in een pan tot net aan de kook. Vervolgens leg je het stuk vis in de pan en dus in de bouillon. Breng de bouillon terug tot net onder de kook. Zorg er te allen tijde voor dat de bouillon niet gaat koken. Het verschilt per product hoe lang het pocheren duurt. Een dunne visfilet is in ongeveer 5 minuten gaar, een dikke moot heeft 10 minuten nodig.

Een ander voordeel van pocheren is dat je het vocht vervolgens goed kan gebruiken als basis voor een saus of soep. Het product dat gepocheerd is heeft namelijk een deel van zijn smaak ook aan het vocht meegegeven.