Hacienda Nápoles betekenis & definitie

Hacienda Nápoles, Spaans voor Napels landgoed, was de naam van de ranch die eigendom was van drugsbaron Pablo Escobar. Het landgoed ligt in de gemeente Puerto Triunfo, in Colombia. Het terrein ligt op 320 kilometer van Bogotá en 180 kilometer van Medellín. De ranch is zo’n 20 vierkante kilometer groot.

Na de dood van Escobar viel het terrein in handen van de Colombiaanse overheid. Die heeft de eigendomsrechten overgedragen aan de gemeente Puerto Triunfo, die er op hun beurt een pretpark en museum van hebben gemaakt. Ook is er een gevangenis gebouwd.

Bij de ingang van het terrein liet Pablo Escobar een replica van een vliegtuig op de ingang zetten. Dit was het model vliegtuig waarmee hij zijn allereerste kilo’s cocaïne naar de Verenigde Staten smokkelde. Op het terrein had Escobar ook een kart-circuit en een vliegveld.

Naast zijn grote, naar Spaanse invloeden gebouwde huis en zijn leger aan helikopters, boten, vliegtuigen, auto’s, personeel en wapens had Escobar een grote voorliefde voor dieren. Op zijn ranch hield hij onder andere nijlpaarden, olifanten, struisvogels en giraffen, die hij vanuit Afrika liet importeren. Nadat de eigendom over was gegaan naar de gemeente, bleken de onderhoudskosten voor deze dierentuin te hoog. Veel dieren zijn terechtgekomen in (inter)nationale dierentuinen. In de omliggende meren leven nog wel nijlpaarden. Ook hield hij vele exotische vogels en had hij levensgrote beelden van dinosaurussen in zijn tuin.

Gepubliceerd op 15-01-2016