Cocaine War betekenis & definitie

De Cocaine War, of Miami Drug War, was de drugsoorlog die in de jaren ’80 in Miami (VS) woedde. Tijdens deze oorlog was Miami het decor van vele moordpartijen, aanslagen, liquidaties en andere gewelddadigheden. Ongeveer honderdduizend mensen waren werkzaam in de drugshandel en cocaïne werd steeds populairder.

Een van de belangrijkste oorzaken van de geweldstoename in Miami was de Mariel boatlift: een grote vluchtelingenstroom van veelal criminelen, daklozen, prostituees en andere ‘ongewensten’ die door Fidel Castro in Cuba (Mariel Harbor) op de boot naar Amerika waren gezet. Ze kwamen vaak terecht in de criminaliteit, met name de drugshandel. Er vonden rip-deals plaats en dealers streden om hun territorium. Cocaïne was de grootste industrie van de regio met een waarde van 7 tot 12 miljard per jaar. Dit zorgde voor steeds meer rivaliteit. De Colombianen maakten jarenlang de dienst uit in Miami en hadden geen zin in de bemoeienis van de Cubanen (zogenaamde Marielitos). Een gewelddadige oorlog was het gevolg. Waar in 1976 nog 104 moorden onderzocht werden, liep dit snel op: in 1979 al 367, in 1980 zelfs 573 en in 1981 in totaal 621.

De lokale politie had geen grip op het vele geweld en stond vaak machteloos. Dit kwam met name door een groot personeelstekort. Later werd dit opgevuld met nieuwe agenten. Dit zorgde echter voor een golf van corruptie. Hier profiteerde de drugshandel van. Het was zelfs zo erg dat agenten uiteindelijk zelf veroordeeld werden voor het dealen van drugs.

Vijfentwintig procent van de lijken had in die tijd wonden van automatische vuurwapens. Miami, tot dan toe altijd een vredelievende stad en met name populair bij bejaarden, werd het decor van geweld en onveiligheid. TIME Magazine schreef in 1981 het artikel ‘Paradise Lost’, waarin de stad Miami compleet afgeschreven werd als crimineel en onveilig.

Gepubliceerd op 05-01-2017