Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

Digitale telefonie

betekenis & definitie

Digitale telefonie is een term die verwijst naar het transporteren van telefoonverkeer via een digitaal netwerk. Digitale telefonie is sinds de jaren ‘80 van de 20e eeuw de opvolger van de analoge telefonie.

Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten digitale telefonie, namelijk tijdgeschakeld en pakketgeschakeld. In een tijdgeschakeld netwerk worden alle telefonische spraakberichten als het ware gedigitaliseerd en omgezet in pakketjes. Deze pakketjes worden via één datastroom vervoerd, waarin ze achter elkaar worden afgeleverd bij de telefooncentrale. Hierbij kan men denken aan een rechte lijn tussen zenders en ontvangers waarin alle losse pakketjes van spraakberichten netjes op hun beurt worden vervoerd. Op deze manier wordt de beschikbare capaciteit eerlijk verdeeld onder alle gebruikers van het netwerk. De telefooncentrale stuurt de volledige pakketjes door naar de ontvanger van het gesprek. De meeste telefoonnetwerken in de wereld zijn tijdgeschakeld.

In een pakketgeschakeld netwerk worden de spraakberichten ook als losse pakketjes verstuurd, hierbij is er echter geen sprake van één datastroom, maar van een los netwerk. De verschillende losse datapakketjes worden dan ook individueel afgeleverd. Men kan hierbij denken aan een wolk van data tussen zenders en ontvangers, waarbij alle losse stukjes data vrij rondzweven. Hierdoor wordt de beschikbare capaciteit in een pakketgeschakeld netwerk niet eerlijk verdeeld. Er is dan ook een hoger risico dat bepaalde data verloren gaat, in vergelijking met een tijdgeschakeld netwerk.