Tekstschrijvers.nl

Wij schrijven. Helder en trefzeker.

Gepubliceerd op 03-08-2015

2015-08-03

E-zine

betekenis & definitie

Een e-zine is een digitaal magazine. Oftewel een zelfstandig medium dat rondgestuurd wordt; oftewel een link die via e-mail rondgestuurd wordt waarmee de ontvanger doorklikt naar een e-zine op een website. Dat laatste heet ook wel webzine.

E-zines zijn populair ter vervanging van papieren uitgaven, omdat ze in productie en verspreiding veel goedkoper zijn. Bovendien kun je met een e-zine heel gedetailleerd registreren welke ontvanger welke artikelen heeft geopend en welke links heeft gevolgd.

De beleving van een goed vormgegeven e-zine is vergelijkbaar met het doorbladeren van een papieren magazine. Maar daarenboven biedt de e-zine veel meer mogelijkheden met doorlinks naar websites, films, animaties, sociale media en mogelijkheden voor interactie. Tegenwoordig zijn er tal van softwarepakketten op de markt waarmee een relatieve leek zelf een complete e-zine kan bouwen. Voorgestructureerd met templates.

In de Telecommunicatiewet heeft de overheid regels vastgelegd voor het ongevraagd rondsturen van e-zines. De boetes op het overtreden van deze regels zijn hoog. In principe mogen organisaties alleen e-zines sturen naar ontvangers die daarvoor vooraf toestemming hebben gegeven (opt-in). Uitzondering daarop zijn bestaande relaties. Organisaties mogen aan hun klanten ongevraagd (ook commerciële) e-zines sturen. Daarbij moeten ze de ontvangers wel de gelegenheid geven, bijvoorbeeld door het aanvinken van een hokje, de nieuwsbrief in het vervolg niet meer te ontvangen (opt-out).