Susanne Luiijf

Student aan Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

de Aardappelbeweging

betekenis & definitie

De ‘Aardappelbeweging’, een reactie op de noodkreet van een groep boeren uit het Noordoosten van Griekenland. Deze beweging is opgezet in 2012 door Griekse particulieren met het doel om de voedselprijzen te drukken. De producten van de boeren worden nu rechtstreeks aan de klant verkocht, zonder tussenkomst van dure handelaren.

In 2012 ging het slecht met de Griekse economie. Terwijl de lonen daalden, stegen juist de prijzen van voedsel en andere levensproducten. Zo ook de prijzen van de aardappelen.
De Griekse handelaars zouden aardappelen uit Egypte importeren, terwijl de boeren in het noordoosten miljoenen aardappelen in hun schuren hadden liggen. De boeren wilden dit grote aantal aardappelen echter niet verkopen aan de tussenhandelaren voor de lage prijs van 10 cent, aangezien de consument in de supermarkt 70 cent per kilo moest betalen.
De aanleiding voor de beweging was in februari: een protestactie van een paar boze boeren. Zij wilden hun aardappelen niet verkopen aan de handelaren en deelden daarom hun aardappelen gratis uit in het centrum van Thessaloniki.
Een groep activisten uit Katerini reageerde hierop. Ze namen contact op met de boeren en organiseerde een verkoop van aardappelen voor 25 cent per kilogram. Andere particulieren organisaties en gemeenten namen dit initiatief over. Maar niet alle boeren hadden vertrouwen in deze beweging, sommigen waren er erg sceptisch over.
Voor de boeren is dit initiatief erg positief, maar dit is niet het geval voor de tussenhandelaren. Zij zullen met concurrerende prijzen moeten komen.
De directe verkoop heeft zich ook uitgebreid naar andere producten zoals fruit, bonen, rijst, meel en zelfs olijfolie. Het doel van deze aardappelbeweging is het verbeteren van de chaotische situatie op de Griekse markt van agrarische producten. De beweging is typerend voor de nieuwe manieren waarop de Griekse burgers elkaar proberen te helpen in deze crisistijden.