Susanne Luiijf

Student aan Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 06-10-2015

2015-10-06

Chocolade

betekenis & definitie

Chocolade, of ook wel: chocola, is een eeuwenoude delicatesse waarvan de basis bestaat uit de cacao van cacaobonen. Deze cacaobonen worden gewonnen uit cacaobomen. Van die cacao wordt poeder gemaakt, dat wordt gemengd met ingrediënten zoals cacaoboter, melk, suiker en smaakstoffen.

Chocola is er in verschillende vormen en smaken. Je hebt witte chocola, pure chocola en de meest populaire: melkchocolade. Chocola is er onder andere in repen, bonbons, figuren, lolly’s, letters, ijs en als chocolademelk.

De cacao in chocolade zou werkzame stofjes bevatten, flavanolen genaamd, die een positief effect zouden hebben op je brein. Ze helpen je hersenen functioneren en kunnen ouderdom vertragen. Een ander stofje dat in cacao zit, is endorfine. Dat vermindert je stress en werkt als pijnremmer. Het eten van chocolade kan ook je bloeddruk verlagen. Daarnaast wordt beweerd dat chocola een verliefd gevoel zou geven, je hart gaat zelfs sneller kloppen dan als je met iemand zoent.

Het weggeven van deze lekkernij staat bekend als geschenk van liefde, het is een intieme vorm van communicatie. Al sinds de oudheid geloven mensen dat chocola een stofje bevat dat het liefdesleven stimuleert. Op dagen zoals Valentijnsdag worden daarom enorm veel chocoladeproducten verkocht.

Fabels die rondgaan over chocola zijn; het is verslavend, het veroorzaakt puistjes, het is de oorzaak van migraine en het kan hart- en vaatziekten voorkomen. Al deze dingen zijn aan de hand van onderzoek ongeldig verklaard of het is gewoonweg niet te bewijzen.