Davidia involucrata: Ook bekend als vaantjesboom. Een uit China afkomstige boom die daar tot 20 meter hoog kan uitgroeien.
In onze contreien is 10 meter meer gangbaar. De kroon is breed eirond. De stam bladdert enigszins af en is dus meerkleurig. De dikke twijgen zijn kaal en groengrijs van kleur. Bij kneuzing verspreiden ze een onaangename geur. De knoppen zijn purperrood en spits tot eivormig.
De hartvormige bladeren zijn 8 tot 14 cm lang. Ze zijn donkergroen van kleur en behaard. De rand is grof gezaagd. De bloemen bevinden zich in hoofdjes die tamelijk lang gesteeld zijn. In zo'n hangend 'bolletje' zijn vooral manlijke bloemen aanwezig en slechts één vrouwelijke bloem. De kleur van die bloeiwijze is zwartachtig.
Wat opvalt, zijn de twee crèmewitte schutbladen die duidelijk verschillen in grootte. Het zijn deze schutbladen die voor de grote populariteit van de boom zorgen: de vaantjes of zakdoeken. De bladeren verschijnen weliswaar gelijktijdig met de bloemen en schutbladen (mei-juni), maar de hele bloeiwijze is toch voldoende opvallend, alhoewel je er wel op attent gemaakt moet worden. Er worden 3 cm grote, ovale en groengeel gekleurde steenvruchten gevormd.De soort zelf is hier niet in cultuur. Alle exemplaren die in Nederland en België worden geteeld, behoren tot de variëteit vilmoriniana. Deze komt vrijwel overeen met de hierboven gegeven beschrijving, maar heeft o.a. geen behaarde bladeren. Hij is ook beter winterhard. Er moet rekening mee worden gehouden dat het lang kan duren voor de vaantjes voor het eerst verschijnen. Om deze reden wordt de boom ook maar weinig aangeplant.