Gepubliceerd op 22-02-2023

Wintergroene heesters

betekenis & definitie

Deze heesters geven, net als hun bladverliezende soortgenoten, volume aan de tuin. Met één duidelijk verschil: in de winter blijven ze groen en daarmee hebben ze een aantal pluspunten ten opzichte van bladverliezende heesters.

Privacy wordt optimaal met wintergroene planten en bewuste accenten in de architectuur van een tuin krijgen nog meer betekenis wanneer je ze ook in de winter ervaart. Daar komt bij dat de meeste bladhoudende heestersoorten onopvallend bloeien. Ze zijn dus redelijk neutraal in hun uiterlijk, het hele jaar door, en dat maakt ze zo geschikt als onderdeel van de basisbeplanting van een tuin. Als neutrale achtergrond voor een opvallende beplanting bijvoorbeeld, maar ook voor dieptewerking door ze ritmisch langs een tuinpad of gazon te herhalen of om er coulissen mee te maken, opvallend of juist op een subtiele manier.Het merendeel van de wintergroene heesters wordt ook als haagplant gebruikt, in de eerste plaats omdat ze gegarandeerd het hele jaar door groen blijven, maar ook omdat ze goed tot zeer goed te knippen zijn. En die laatste eigenschap maakt ze ook aantrekkelijk als losse beplanting, want ze zijn lekker op maat te knippen in situaties waar duidelijke afmetingen zijn gewenst.

Ook al blijven deze heesters voor het oog het hele jaar door groen, veel van de soorten zullen toch steeds een deel van hun oude blad verliezen en vervangen door nieuwe bladeren. Alleen gebeurt dat niet in het najaar, maar op andere momenten in het seizoen. Het is een natuurlijk proces, waardoor groenblijvende heesters het hele jaar door hun frisse uiterlijk behouden.

|m

1 m m co H m 33 co

Broodboom

Aucubajaponica: Een uit Japan afkomstige heester. De planten worden 2 à 3 meter hoog en hebben een opgaande vertakking. De twijgen zijn onbehaard en glanzend groen van kleur. De bladeren zijn circa 10 tot 20 cm lang en langwerpig met een spitse top. Ze voelen dik en leerachtig aan. De kleur is vrij donker, glanzend groen.

Er zijn ook cultivars met geel gevlekt blad, hetgeen de plant een stuk decoratiever maakt. In het voorjaar verschijnen de purperkleurige bloemen. Deze zijn in feite heel mooi, maar vallen weinig op. De plant is tweehuizig, dat wil zeggen dat alleen aan de vrouwelijke planten, mits de bloemen zijn bestoven, mooie rode besachtige vruchten ontstaan. Deze vruchten blijven vanaf de herfst tot het vroege voorjaar aan de plant zitten. Ze zijn ongeveer 1 tot 1,5 cm groot.

Aucuba wordt veel in tuinen gebruikt en is heel geschikt voor de gemengde heesterborder of als solitair op een plekje achteraf, want in de schaduw doet hij het ook heel goed. Er bestaan nogal wat cultivars, die vooral van de soort verschillen door het bonte blad. 'Variegata' is wellicht de bekendste. Het blad is geel gevlekt en gestippeld. 'Crotonifolia' is extra opvallend wat de gele kleur betreft, maar lijkt overigens veel op 'Variegata'. 'Rozannie' vormt veel helderrode vruchten en wordt slechts 100 cm hoog. 'Sundance' heeft groene bladeren met een opvallende gele vlek in het midden.

< >