Gepubliceerd op 22-02-2023

Snoeitechniek 4 Bloemensnoei

betekenis & definitie

WEL OF GEEN VERDORDE BLOEMEN VERWIJDEREN?

De keuze om uitgebloeide bloemen te verwijderen of aan een struik te laten zitten, is zeer persoonlijk. In principe hoeven ze niet te worden verwijderd, met uitzondering van rozen, want die bloeien voor het merendeel opnieuw als de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Bij alle andere struiken kan de natuur zijn gang gaan, tenzij u van een 'nette' tuin houdt, want dan kunnen ze het beste direct worden verwijderd.

BLOEMENSNOEI BIJ BLADVERLIEZENDE HEESTERS

Bloemheesters zijn aan het einde van het tuinseizoen vaak overdekt met uitgebloeide bloemen. Die kunnen in principe aan de struik blijven, maar het is ook mogelijk ze weg te knippen. Dat kan in het najaar, maar ook in het vroege voorjaar. Het voorjaar heeft als voordeel dat de bloemresten vaak toch een winter lang voor een decoratieve aanblik zorgen. Bovendien pikken vogels er in de wintermaanden de zaden uit. Snoeien in het voorjaar heeft ook het voordeel dat de groeiknoppen vaak veel beter zichtbaar zijn.

De uitgebloeide bloemen worden namelijk weggeknipt tot vlak boven de onderliggende groeiknoppen. Die zijn niet bij alle planten even goed te zien in het najaar, maar in het voorjaar worden ze dikker en groener.

BLOEMENSNOEI BIJ ROZEN

Veel rozensoorten hebben het hele groeiseizoen door aandacht nodig. In de zomermaanden is het vooral een kwestie van het uitknippen van uitgebloeide bloemen, want hoe meer u knipt, hoe uitbundiger de doorbloeiende rozensoorten blijven bloeien. Met deze zomersnoei wordt ook voorkomen dat de roos zijn krachten gaat steken in bottelvorming, met uitzondering van de soorten die juist vanwege de bottels zijn geplant. Knip de rozen terug tot het eerste 5tallige blad. Bij trosrozen moet er worden gewacht totdat de hele tros is uitgebloeid. Pas daarna wordt er teruggeknipt tot het eerste 5-tallige blad.

Er ontstaan hierdoor nieuwe scheuten waaraan weer nieuwe bloemen zullen verschijnen. Knip bij voorkeur net boven een oog dat naar buiten wijst.

BLOEMENSNOEI BIJ WINTERGROENE HEESTERS

Uitgebloeide bloemen in wintergroene heesters als Rhododendron zullen na verloop van tijd vanzelf afvallen. Vlak onder de uitgebloeide bloem schieten de meeste wintergroene heesters weer uit en de jonge groeischeuten drukken als het ware de uitgebloeide bloem weg. Natuurlijk mogen ze ook eerder worden verwijderd, maar dan kunnen ze het beste met de hand worden uitgeplukt. Pak het steeltje van de uitgebloeide bloem vast tussen duim en wijsvinger en draai hem als het ware uit de struik. Het is een efficiënte, maar vooral ook snelle manier om lelijke bloemrestanten te verwijderen.

< >