Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Sinterklaaskoeien

betekenis & definitie

Een boerenfeest dat tot ongeveer 1780 gevierd werd als met sinterklaas de koeien nog in de wei gemolken werden (en dus nog niet op stal stonden). Men had dan een feestmaal van zoetemelk en beschuit. Jan Ter Gouw haalt dr. Schotel aan, die in zijn boek Oude zeden en gebruiken in Nederland (1778) schrijft: ‘Oudtijds was het eene gewoonte bij de boeren van Rijnland om op den dag van St.

Nicolaas, indien het hun gelukte dien dag hunne koeijen in het land te melken, al hun volk op zoete melk en beschuit bij de koeijen in de weide te onthalen. Deze oude gewoonte werd voorleden herfst (1777), om de zeldzaamheid van ’t geval, door Jan van der Zwaan, te Rijnsaterwoude, en door C. Zwanenveld, te Leimuiden, wederom levendig gemaakt. Te Rijnsaterwoude werden de buurkinderen, en te Leimuiden alle kinderen van Leimuiden en Vriesekoop, zonder uitzondering, beneden de veertien en alle oude lieden boven de zeventig jaren, door den omroeper op de kade van den Wassenaarschen polder tegen vier ure na den middag tot dit feest uitgenoodigd.

In weinig tijd werden 7 groote melkwouwen met gewarmde melk en 175 dubbele beschuiten gebruikt.’ Tegenwoordig worden deze gegevens in twijfel getrokken. Het is niet bekend of dit een algemene gewoonte was dan wel of het juist opgetekend werd omdat het zo bijzonder was.Ter Gouw, z.j.

< >