Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

Borstplaat

betekenis & definitie

Borstplaat is een sinterklaastraktatie gemaakt van suiker, vaak in de vorm van een hart en alleen bekend in Nederland. Komt al voor in de 17de eeuw. Suiker was een dure grondstof, die apothekers gebruikten om medicijnen eetbaar te maken. Borstplaat was oorspronkelijk een ‘ingedikte’ hoestdrank om de keel te smeren.

Recepten Witte borstplaat: 200 g suiker, 5 eetlepels water, 10 g boter, borstplaatvormen (of ringen van karton of metaal), bakpapier. Breng de suiker met het water aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat de borstplaat zachtjes inkoken, totdat de laatste druppel die van de lepel valt, een haartje vormt. Dan de pan van het vuur nemen en de boter erdoor roeren tot de stroop troebel is en dikker begint te worden. Laat de massa onder nu en dan roeren afkoelen totdat ze begint te krassen. Giet de massa in de met boter ingewreven borstplaatvormen die op vetvrij papier zijn geplaatst. Laat de borstplaat koud worden en verwijder de vormen.

Roomborstplaat: zie bovenstaand recept, maar vervang het water door koffieroom of slagroom.

Chocoladeborstplaat: 200 g suiker, 8 g cacaopoeder, 4 eetlepels water.

Meng de suiker met de cacao droog dooreen. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Zie verder witte borstplaat. Koffieborstplaat: 200 g suiker, 4 eetlepels koffie-extract, een klontje boter.

Breng de suiker met het koffie-extract en het klontje boter aan de kook. Zie verder witte borstplaat.

Gemberborstplaat: 200 g suiker, 3 eetlepels water, i eetlepel gemberstroop, 3 nootjes gember.

Smelt de suiker met het water en de stroop. Kook er borstplaat van (zie: Witte borstplaat). Neem de pan van het vuur en voeg de kleingesneden gember toe.

Nakken-Rövekamp, 1974.