Sanquin & De Praktijk

Begrippen omtrent bloed en afweer

Gepubliceerd op 17-01-2017

Afstoting

betekenis & definitie

Een transplantatie is soms nodig als een orgaan van een patiënt niet meer (voldoende) werkt. Een van de risico’s van een transplantatie is dat het orgaan wordt afgestoten.

Het MHC en het afweersysteem spelen daar een grote rol bij. Het donororgaan bevat namelijk andere MHC-moleculen dan de ontvanger. Als het afweersysteem van de ontvanger het orgaan als lichaamsvreemd ziet, wordt het donororgaan aangevallen door het afweersysteem en gaat verloren. Afstoting kan direct optreden (hyper- acuut), binnen enkele dagen tot weken na de transplantatie (acuut) of na een paar maanden, waarbij het orgaan langzaamaan beschadigd raakt (chronisch). Gelukkig is afstoting wel deels te voorkomen.
Na een orgaantransplantatie moet de ontvanger levenslang medicijnen slikken die het afweersysteem onderdrukken. Hierdoor wordt de kans op afstoting nog kleiner. Een nadeel hiervan is dat de patiënt meer kans loopt op infecties en kanker, al zijn de huidige medicijnen in staat dit probleem zoveel mogelijk te beperken.