Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 28-01-2015

cortese

betekenis & definitie

De cortesedruif is een klein, Italiaans druivenras dat gebruikt wordt voor de productie van witte wijn. Het ras komt voornamelijk voor in het oostelijke deel van Piemonte.

De Cortese is een weinig aromatische druif die elegante en delicate wijnen voort kan brengen.Cortese wordt in Piemonte gebruikt voor de populaire Gavi-wijn.

De zuurgraad van cortese blijft ook tijdens hete zomers relatief hoog en resulteert daarom in een frisse zomerwijn.
De wijnen van dit ras zijn licht, ziltig en crispy, met smaken als groene en gele appels en tropische vruchten. Ze zijn vaak mineralig en hebben een aangenaam aroma van amandelen, citrusvruchten en vergemaaid gras.
Om de kwaliteit van de wijn hoog te houden, worden de opbrengsten bewust laag gehouden.

Ook wordt er tegenwoordig steeds meer mousserende wijn van gemaakt.

De wijn van de cortese leent zich goed voor lichte visgerechten.