chardonnay betekenis & definitie

De chardonnaydruif is een witte druif die over de hele wereld voorkomt. Zowel in Frankrijk, Californië, Uruguay, Australië, Zuid-Afrika, als in Chili en Oostenrijk. De druif past zich makkelijk aan aan klimaat en bodem.

De chardonnay is een witte druif die vroeg rijpt, resistent is tegen kou, maar ook tegen warmte kan. Deze druif wordt gebruikt voor mousserende wijnen, zoals Champagne. De chardonnay geeft een stevige, volle wijn met karakter en bouquet.

Chardonnay is niet bijzonder krachtig in geur en aroma in vergelijking tot bijvoorbeeld sauvignon blanc of gewürztraminer.
Smaken: in koelere klimaatzones een groene appelsmaak, in mildere temperatuurzones meloen en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij zoet smaakt. Een goede chardonnay zal een lange afdronk hebben.

De chardonnaydruif is geschikt om op eikenhout gelagerd te worden, natuurlijke aroma’s en smaken worden hierdoor versterkt. Wijn met deze houtopvoeding krijgt vanilletonen in haar smaak.
De beroemdste chardonnaywijnen komen uit de Bourgogne. De witte Bourgogne is de bakermat van de grote wijn van de chardonnay. Bekende namen zijn: Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay. Ook Chablis is gemaakt van dit ras.

Ook in de Champagne is de druif goed vertegenwoordigd. De chardonnaydruif gedijt goed op kalkhoudende bodems. Champagne is normaal gesproken een blend van chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Wanneer uitsluitend chardonnay wordt gebruikt bij de productie van Champagne heet het een Blanc de blancs. Een Blanc de blancs heeft een lichtgele kleur met een groene schijn.Een Blanc de blancs is een perfect aperitief of begeleider van lichte voorgerechten met vis.

Laatst bijgewerkt 28-01-2015