Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Z.o.z.

betekenis & definitie

Z.o.z. is een Nederlandse afkorting die staat voor 'zie ommezijde'. De afkorting wordt op papier gezet om aan te geven dat er nog tekst aan de andere zijde van het papier staat. Het woord 'ommezijde' betekent letterlijk 'andere kant'.

De afkorting z.o.z. krijgt altijd punten tussen de letters. Deze krijgt de afkorting, omdat het uit meerdere woorden bestaat en omdat de woorden afzonderlijk uitgesproken worden. De afkorting z.o.z. is met deze regel wel een vreemde eend in de bijt, omdat het woord 'ommezijde' ook gesplitst is, terwijl dit één woord is.
De afkorting kan zowel in lopende tekst worden gebruikt, als onderaan een vel papier. Hier bestaan geen vaste regels voor. Ook niet over het al dan niet tussen haakjes plaatsen van de afkorting.
Er is geen wereldwijde afkorting die aangeeft dat iemand het papier om moet draaien, omdat er nog meer tekst aan de andere kant van het papier staat. In het Engels gebruikt men de afkorting p.t.o. (please turn over), in het Duits de afkorting b.w. (bitte wenden) en in het Frans t.s.v.p (tournez, s'il vous plaît).