Ventilatiekanalen betekenis & definitie

Een ventilatiekanaal is buis waar lucht door stroomt voor de ventilatie. Ventilatie wordt gebruikt om de lucht in een bepaalde ruimte te verversen door zuivere lucht.

Indien je de lucht mechanisch wil zuiveren zul je gebruik moeten maken van een ventilatiekanaal. Er zijn verschillende soorten ventilatiekanalen die je kan gebruiken. Zo worden ventilatiekanalen van staal veel gebruikt voor afzuigkappen of andere situaties waarbij een hogere brandwerendheid is vereist. Kunststof ventilatiekanalen zul je meer op reguliere plekken tegenkomen, achter wanden of bijvoorbeeld boven plafonds. Grofweg kun je ventilatiekanalen in twee types opdelen: Spiraalkokers en instortsystemen, onderstaand zijn ze beide toegelicht.

Spiraalkokers
Spiraalkokers zijn stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. Vaak worden er verschillende aftakkingen gemaakt naar verschillende kamers. Door de grote diameter hoeft de ventilator weinig toeren te maken om de lucht te verplaatsen.

Instortsystemen
Het instortsysteem zijn ventilatiebuizen met een diameter tussen de 50mm tot 90mm. Deze ventilatiebuizen worden onderling met elkaar verbonden.

Gepubliceerd op 13-06-2019