Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-06-2016

2016-06-23

Tatami

betekenis & definitie

Een tatami is een mat voor woningen die al eeuwenlang wordt gebruikt in Japan. De mat is gemaakt van rijststro, afwerkt met een kleurrijk lint van hetzelfde materiaal. In Japan wordt de tatami ook wel gebruikt om aan te geven hoe groot een kamer of ruimte is.

De tatami heeft een eeuwenoude geschiedenis. In het oude Japan werd gezegd dat de oppervlakte van een tatami gelijk staat aan de ruimte die een samoerai nodig heeft om al zijn bezittingen op te leggen. Het aantal tatami in een paleis of kasteel kon op deze manier een indicatie zijn voor het aantal bewakers dat hier in dienst stond.

Een tatami mat is over het algemeen ongeveer 90 bij 180 centimeter. Veel kamers in Japan zijn afgesteld op deze afmetingen. Zo vindt men in Japan veel ruimtes van 3,60 bij 3,60 meter, wat gelijk staat aan een oppervlakte van acht tatami. Bij het leggen van de tatami moeten er meerdere strikte regels in acht genomen. Zo mag de hoek van een tatami mat nooit in aanraking staan met meer dan twee andere matten. Elke hoek van de tatami mag dus maximaal aan twee andere tatami grenzen.

Tatami is tevens de benaming voor de matten die worden gebruikt voor het beoefenen van diverse zelfverdeging sporten. In sommige gevallen worden hiervoor dezelfde tatami matten gebruikt als die worden gebruikt in woningen. Bij andere verdedigingskunsten worden speciale matten gebruikt, hierna wordt alsnog met de term tatami naar verwezen.