Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-03-2016

2016-03-03

Piraterij auteursrecht

betekenis & definitie

Met piraterij auteursrecht wordt tegenwoordig met name verwezen naar het bewust schenden van auteursrecht door verspreiding en vermenigvuldiging van bepaalde werken. Deze vorm van piraterij verloopt via het internet, waar de distributie van bijvoorbeeld films en muziek gemakkelijker is dan door middel van daadwerkelijke handel.

De grote opkomst van het internet, en daarmee de mogelijkheid om bestanden te downloaden, ging gepaard met de opkomst van de zogenaamde internetpiraterij. Deze vorm van piraterij heeft niks te maken met de nautische piraterij, oftewel het kapen en plunderen van schepen. Door het internet kon men gemakkelijk bestanden verspreiden, zoals films en muziek. Omdat vrijwel iedereen in Westerse landen tegenwoordig toegang heeft tot internet, heeft men hiermee ook toegang tot al deze bestanden, die men gratis kan downloaden. Dit wordt echter gezien als schending van het auteursrecht van diegenen die het hebben gemaakt. Deze partijen zouden door de internetpiraterij veel geld mislopen, waardoor men het als diefstal kan zien.

De discussie rondom internetpiraterij heeft de afgelopen jaren voor veel controverse gezorgd. Aan de ene kant pleiten met name productiemaatschappijen en grote artiesten dat hun werk zomaar kan worden verspreid, zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Aan de andere kant stellen diegenen die zich schuldig maken aan piraterij, hoewel deze personen dit vaak zelf anders zien, dat zij het werk toch niet zouden kopen, dus dat men wezenlijk geen geld zou mislopen. Hoewel overheden in de afgelopen jaren hebben geprobeerd op te treden tegen piraterij, blijkt het een zeer lastig uitvoerbare strijd. Het beschermen van het auteursrecht door het opsporen van zogenaamde piraten vereist namelijk vaak inbreuk maken op privacy, wat weer door andere regelgeving wordt beschermd.