Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Nieuwsgierigheid

betekenis & definitie

Nieuwsgierigheid is de mate waarin iemand belangstelling of interesse heeft voor iets of een persoon. Nieuwsgierigheid is een natuurlijk soort gedrag, wat elk mens en dier weleens ervaart.

Een nieuwsgierig mens wil meer weten. Nieuwsgierigheid wordt ook wel benieuwd of weetgierig genoemd. Iemand is benieuwd naar meer over een bepaald onderwerp, persoon of situatie. Nieuwsgierigheid is een moeilijk te verklaren vorm van gedrag. Zowel mensen als dieren tonen een vorm van nieuwsgierigheid. Wetenschappers doen nog veel onderzoek naar wat er in de hersenen speelt als er een vorm van nieuwsgierigheid ontstaat. Wat wel bekend is, is dat nieuwsgierigheid hoort bij de cognitie van mens en dier. Maar wat de functie is, is nog onverklaarbaar.

Nieuwsgierigheid kan optreden in alle soorten en maten. Iemand kan nieuwsgierig zijn naar simpele dingen als wat hij of zij gaat eten, wat er op tv komt of geruchten over een bekend persoon. Een nieuwsgierig persoon wordt ook wel een ‘nieuwsgierig aagje’ genoemd.

Iemand die nieuwsgierig is wil graag weten hoe iets zit. Daar kan hij of zij achter komen door zelf op onderzoek uit te gaan, om uiteindelijk nieuwe kennis op te doen. Ook dieren doen dit. Een voorbeeld is een dier dat iets hoort ritselen in de bosjes: uit nieuwsgierigheid zal het dier een kijkje gaan nemen om er achter te komen wat daar gebeurt. De aandacht dat het dier heeft is zo hoog dat alle oren en ogen letterlijk op de bosjes gericht zullen zijn. Nieuwsgierigheid wordt daarom ook gezien als de mate van behoefte voor alles wat nieuw of niet bekend is. Neofobie is het tegenovergestelde van nieuwsgierigheid. Iemand met neofobie heeft juist angst voor alles wat onbekend is.