Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Koorts

betekenis & definitie

Men spreekt van koorts, ook wel verhoging, ferbris of pyrexia genoemd, als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden is. Koorts is een reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën (een ziekte). Als je koorts hebt, voel je je futloos, ziek en zwak.

Koorts is een normale reactie van het lichaam als er een infectie in het lichaam zit. Koorts helpt de infectie in het lichaam te bestrijden. Door de hogere lichaamstemperatuur kunnen virussen en bacteriën minder goed groeien.

De hoogte van de koorts zegt weinig over hoe erg de ziekte is. Als de ziekte weg is, gaat de koorts ook weg. De volgende symptomen kunnen voorkomen bij koorts: koude rillingen, een warm voorhoofd, gloeiende en rode wangen, klappertanden, koude voeten, woelen, koortsstuipen, ijlen, zweten en uitdroging.

Koorts kan op verschillende manieren worden gemeten. De meest nauwkeurige manier om dit te meten is via een thermometer die via de anus in wordt gebracht. Ook kan de thermometer op andere plekken worden gebruikt. Dit zijn: onder de arm, onder de tong, in het oor, op de huid of via een ingebouwde thermometer in een fopspeen.

Jonge kinderen hebben veel last van koorts. Dit komt omdat de hoge temperatuur veel energie eist van het kleine lichaam. Jonge kinderen met koorts lopen vaak ook het risico op uitdroging.

Het is niet nodig koorts te verlagen met medicijnen. Wel kan men een paracetamol nemen bij een erg ziek gevoel. Bij een temperatuur van 39,5 graden is de beste oplossing tegen de koorts door rust te nemen en uit te zieken. Ook het drinken van veel water helpt. Als de koorts hoger is dan 41 graden en lang aanhoudt, wordt het aangeraden contact op te nemen met een huisarts.