Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 18-05-2016

2016-05-18

Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB)

betekenis & definitie

De Koninklijke Nederlandse Zwembond is een Nederlandse sportbond die vrijwel alle zwemsporten vertegenwoordigd. De KNZB is aangesloten bij de landelijke, meer algemene sportorganisatie NOC*NSF.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond is opgericht aan het einde van de negentiende eeuw in het jaar 1888. In die tijd waren in Nederland slechts vijf zwemverenigingen actief, namelijk de Arnhemse Zwemclub, de Goudse Zwemclub, de Hollandse Dames Zwemclub, de Leidsche Zwemclub en de Amsterdamse Zwemclub 1870. In 1909 sloot de Koninklijke Nederlandse Zwembond zich aan bij de Fédération Internationale de Natation (FINA), de internationale zwembond die in 1908 werd opgericht.

In de jaren ‘20 en ‘30 van de twintigste eeuw groeide het ledenaantal van de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Aanvullend op de landelijke zwembond, werd er voor elke provincie een zwembond opgericht, die kringen werden genoemd. In 1933 werd het predicaat Koninklijk aan de zwembond gegeven, waardoor het haar huidige naam verkreeg. Tot aan de 21ste eeuw groeide het ledenaantal langzaamaan tot meer dan 150.000.

Bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond zijn niet alleen alle vormen van lijnzwemmen of wedstrijdzwemmen ondergebracht, maar ook openwaterzwemmen, synchroonzwemmen, schoonspringen en waterpolo.