Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-05-2016

2016-05-30

Incontinentie

betekenis & definitie

Mensen met incontinentieproblemen hebben moeite met het ophouden van ontlasting. Men heeft de controle over de sluitspier, anus of blaas verloren. Deze aandoening heeft meerdere oorzaken.

Incontinentie is een veel voorkomende aandoening in West-Europa. In Nederland hebben naar schatting ongeveer één miljoen mensen last van ongewenst urineverlies. Het niet goed functioneren van de blaas, de bekkenbodem, de kringspier, de sluitspier en de zenuwen die moeten doorgeven aan de hersenen als de blaas vol zit zijn oorzaken van incontinentie. Daarnaast kunnen vrouwen incontinentieproblemen krijgen na een bevalling.

Er worden verschillende soorten incontinentie van elkaar onderscheiden: Stressincontinentie komt veel voor bij vrouwen. Na een bevalling kan het voorkomen dat de bekkenbodemspieren minder goed functioneren. Hierdoor kan er zonder aandrang te voelen om te plassen toch urineverlies plaatsvinden. Dit gebeurt voornamelijk als er druk (stress) op de blaas komt te staan, zoals bij niezen, hoesten of springen het geval is. Bij urge-incontinentie heeft men wel de aandrang om te plassen, maar is niet in staat om de urine op te houden. Deze vorm van incontinentie kan komen door een blaasontsteking of het verminderen van functioneren van de bekkenspieren. Incontinentia Faecalis komt voor bij mensen waarbij de endeldarm niet goed functioneert of een verminderde controle hebben over de kringspier.

Overige oorzaken van incontinentie zijn onder andere dementie, prostaatvergroting, kanker en blaasstenen.