Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-03-2015

HyperText Markup Language

betekenis & definitie

HyperText Markup Language, vaak afgekort tot HTML, is een opmaaktaal die gebruikt wordt bij het maken van webpagina's. Kenmerkend voor deze opmaaktaal is het feit dat documenten met elkaar verbonden kunnen worden door middel van hyperlinks.

HTML werd in 1991 uitgevonden door Tim Berners-Lee, in eerste instantie om wetenschappelijke documenten gemakkelijker toegankelijk te maken. Vier jaar later werd HTML officieel geaccepteerd door het World Wide Web Consortium (W3C). Tijdens deze periode kwamen ook de eerste internetbrowsers, waar de HTML bestanden op bekeken konden worden. HTML was gebaseerd op het reeds bestaande SGML waarbij eveneens codes als platte tekst worden ingevoerd. Doordat HTML als platte tekst wordt ingevoerd en de opmaak met bepaalde notaties bepaald wordt, moet men enkele codes kennen.

Zo zijn er codes voor vetgedrukte tekst, schuine tekst, kopjes etc. HTML is een opmaaktaal die gemakkelijk te leren is, door het beperkt aantal notaties. Daarnaast bestaan er verschillende WYSYWIG editors, deze editors werken net als een normaal tekstverwerkingsprogramma, maar op de achtergrond wordt de HTML code geschreven. Men hoeft dus zelf geen kennis van de HTML notaties te hebben.