Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 24-08-2016

Etiquette

betekenis & definitie

Etiquette zijn (soms ongeschreven) (beleefheids)regels. Deze bestaan naast de voorgeschreven algemeen geldende regels. Etiquette zijn de niet afdwingbare regels die voornamelijk gelden op het gebied van beleefdheid en omgangsvormen.

Etiquette draaien voornamelijk om het rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving. Etiquette komt uit het Frans. Deze regels zijn ontstaan aan het hof van Filips de Goede. Bezoekers kregen de hofregels op een kaartje, ook wel een etiquette genaamd, voorgeschreven, zodat ze geen fouten zouden maken. Deze gedragsregels op het kaartje werden uiteindelijk de etiquette genoemd, een andere benaming dus voor gedragsregels.

Etiquette kunnen zowel praktisch nut hebben, als worden gebruikt om machtsverhoudingen aan te duiden. Een voorbeeld van een praktisch nut is het hebben van etiquette tijdens het eten. Deze tafelmanieren zorgen ervoor dat er niet geknoeid wordt, door bijvoorbeeld een servet in de schoot te leggen. Een voorbeeld van een etiquette om machtsverhoudingen aan te duiden, is de etiquette dat men niet beter gekleed gaat dan de belangrijkste persoon op een feest.

Natuurlijk kunnen regels ook overtreden worden. Als een etiquetteregel wordt overtreden, dan wordt dit een faux pas genoemd. Verschillende culturen spelen hierin een grote rol, omdat wat er in de ene cultuur normaal is, soms of vaak niet normaal is in een andere cultuur. Maar niet alleen verschillende culturen hebben andere etiquetteregels, ook binnen een cultuur of een beroepsgroep kan de etiquette verschillen. Het leger kent bijvoorbeeld zijn eigen etiquette.