Digitalisering betekenis & definitie

Digitalisering is een proces waarbij analoge data wordt omgezet naar data voor een digitale gegevensdrager. Door digitalisering kunnen fysieke gegevens zoals boeken en foto’s worden omgezet naar gegevens die door een computer kunnen worden verwerkt.

Met de term digitalisering, wordt verwezen naar het overzetten van data en informatie naar een digitale gegevensdrager, met name de computer. In het dagelijks leven maakt men gebruik van tal van informatie houdende materie, zoals foto’s, films en geschreven materiaal, bijvoorbeeld boeken en tijdschriften. Gehele archieven aan gegevens worden op deze manier gedigitaliseerd. Bij het daadwerkelijke proces van digitalisering kan men bijvoorbeeld denken aan het scannen van foto’s of documenten via een scanner om deze op te slaan op de computer. Ook het opnemen van geluid door een microfoon die aangesloten is op een computer kan worden gezien als digitalisering.

Digitalisering heeft, naast het overzetten van informatie naar een digitale gegevensdrager, nog een andere betekenis. Hierin gaat het vooral om procedurele digitalisering. Dit houdt in dat bepaalde processen, die vroeger bijvoorbeeld werden geregeld per post, nu per computer via internet dienen te worden geregeld. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan de belastingaangifte, die vrijwel niet meer via post gebeurt, maar volledig via digitale kanalen. Hoewel de digitalisering van procedures over het algemeen moet leiden tot meer gebruiksgemak, stelt men als kritiek daar tegenover dat een enkele fout in een digitaal systeem kan leiden tot het benadelen van vele personen.

Gepubliceerd op 12-07-2016