Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-04-2016

2016-04-25

Blockbuster

betekenis & definitie

Blockbuster is een term die wordt gebruikt om een film met grote sterren in de hoofdrol aan te duiden. Ook wordt van deze film verwacht dat deze veel geld zal opbrengen door het entreegeld dat wordt opgehaald (ook wel een kassucces genoemd).

De term blockbuster wordt dus vaak gebruikt in de filmwereld, maar werd als eerst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, als benaming voor een krachtige bom die een heel huizenblok kon wegvagen. Toch zijn er andere betekenissen bekend van het woord blockbuster. Zo zou de term verwijzen naar een productie die zo succesvol is, dat alle andere theaters in het ‘blok’ (huizenblok) wel kunnen sluiten. Ook verwijst het naar een productie die zo succesvol is dat deze een rij wachtende mensen oplevert die zo lang is dat deze zich over een heel huizenblok uitstrekt. De term wordt in ieder geval gebruikt om iets aan te duiden dat erg populair is en een enorme indruk maakt op mensen.

Boeken, films en toneelstukken kunnen een blockbuster genoemd worden. Dit nam zijn intrede in de jaren zestig. In het Engels worden boeken of tentoonstelling ook wel een blockbuster genoemd. De film Jaws uit 1975 werd de eerste film die algemeen een blockbuster werd genoemd. Deze film bracht meer dan honderd miljoen doller op. Een geneesmiddel dat elk jaar meer dan 1 miljard dollar oplevert, wordt ook wel een blockbuster genoemd.