Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 27-12-2019

Bijenkorf

betekenis & definitie

De Bijenkorf is een luxe warenhuisketen met een zevental vestigingen in Nederland en een webshop in Nederland en België.

Geschiedenis van De Bijenkorf:

1870 Simon Goudsmit opent ‘Magazijn Bijenkorf’ aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Te koop: eerst alleen garen en band, later steeds meer fournituren. Na Simons dood breiden zijn neef, weduwe en zoon de zaak uit.
1914 Het Magazijn verhuist naar het Amsterdamse Beursplein en gaat nooit meer weg. Dankzij gunstige financiering van hypotheekbanken verandert de stoffenwinkel in een warenhuis.
1926-1930 Bijenkorf opent twee nieuwe warenhuizen — een in Den Haag en een in Rotterdam — en richt dochterbedrijf Hema op. Zo kan het ook minder bedeelde Nederlanders bedienen.
1940-1945 Als joods bedrijf wordt de Bijenkorf op last van de bezetter overgedragen aan niet-Joodse vertrouwelingen, zodat de warenhuizen open kunnen blijven.
1984 Kortingsactie De Drie Dwaze dagen ziet het levenslicht, bedoeld om de Bijenkorf betaalbaar te houden. Nederland kampt met een economische crisis.
2004 De Bijenkorf en moederconcern Vendex KBB worden overgenomen door het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts &Co. en het Nederlandse AlpInvest Partners. Vijf jaar later komt het bedrijf met een webwinkel.
2011 De Bijenkorf wordt overgenomen door het Britse Selfridges Group, dat op zijn beurt onder Wittington ­Investments valt.
2013 De Bijenkorf kiest definitief voor de rijke consument. Het sluit een aantal vestigingen en renoveert de zeven filialen overgebleven winkels. De Drie Dwaze Dagen worden afgeschaft; zij passen niet bij een ‘premium experience’.