Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 03-03-2016

Bakkie pleur

betekenis & definitie

Bakkie pleur is spreektaal voor een kopje koffie. De precieze oorsprong van de uitdrukking is niet bekend, maar zowel in Den Haag als Rotterdam wordt geclaimd dat de term hier vandaan komt . Een bakkie pleur is niet zomaar een kopje koffie, diverse betekenissen kunnen samenhangen met deze term.

Men kan bezoek of een collega tijdens het werk een kopje koffie aanbieden, maar men ook een zogenaamd bakkie pleur aanbieden. Dit is niet zomaar een kopje koffie, achter een bakkie pleur kunnen verschillende betekenissen zitten.

In de Rotterdamse haven werd alles dat binnenkwam of her en der moest worden versleept niet verfijnd neergelegd, men ‘pleurde’ als het ware alles neer. Ook de koffie werd hier neer gepleurd en wel in een bakkie. Daarnaast was het bestaan als havenarbeider vaak zwaar. Men noemde een bakkie pleur dan ook wel een bakkie troost. ‘Pleur’ zou in dit geval afstammen van het Franse woord ‘pleurer’, wat zoiets als huilen of schreeuwen betekend. Hoewel het werk zwaar was en men lange dagen maakte, vond men tijdens bepaalde momenten op de dag troost in een bakkie pleur. Een bakkie pleur lijkt hiermee dus van het Rotterdamse haven bestaan afkomstig te zijn.

Een andere betekenis van een bakkie pleur heeft te maken met de opvatting dat koffie ontnuchterend zou werken. Het was in sommige steden of gebieden dan ook gebruikelijk om na een feestje of een avond stappen je vrienden nog een kop koffie aan te bieden. Bakkie pleur heeft in deze context dan ook te maken met oppleuren, wat zoiets als weggaan inhoudt. Als je je koffie op had, dan kon je oppleuren, oftewel maken dat je weg komt.