Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 31-03-2015

2015-03-31

Allochtoon

betekenis & definitie

Van het woord allochtoon, dat vanuit het Oud-Grieks letterlijk vertaald 'van een ander land' betekent, bestaan meerdere definities.

Zo definieert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een allochtoon als 'een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland geboren is'. Dat dit een brede definitie is blijkt wel uit het feit dat bijvoorbeeld het overgrote deel van het Koninklijk Huis hiermee als allochtoon betiteld kan worden. Om deze definitie enigszins in te perken wordt onderscheid gemaakt tussen 'westerse' en 'niet-westerse' allochtonen. Van een niet-westerse allochtoon is ten minste één ouder geboren in Turkije, Afrika, Azië of Latijns-Amerika, met uitzondering van Indonesië (het vroegere Nederlands-Indië) en Japan.
Tot slot wordt onderscheid gemaakt tussen een allochtoon van de eerste generatie en een allochtoon van de tweede generatie. In het eerste geval is de allochtoon zelf in het buitenland geboren, in het tweede geval is de allochtoon in Nederland geboren, maar ten minste één van zijn ouders in het buitenland. In alle andere gevallen wordt een persoon gerekend tot de autochtonen.