À la carte betekenis & definitie

Het Franse woord à la carte staat voor "van het menu". In een restaurant betekent dit dat iedereen zijn eigen menu kan samenstellen. Men kiest zelf een voor-, hoofd-, en nagerecht van een menukaart.

Is een restaurant à la carte, dan heeft de bezoeker zelf de keuze uit meerdere gerechten. Die gerechten staan op een menukaart en zijn geprijsd en apart geordend. De meeste restaurants hanteren deze wijze. Kiest iemand voor een bepaald menu, dan ligt alles al vast. In fastfoodketens werken ze bijvoorbeeld vaak met speciale menu's. Men kiest dan uit bepaalde eetpakketten. De term à la carte is het bekendst in de restaurantwereld, maar wordt inmiddels ook op andere plekken ingezet. Klanten uit de reiswereld hebben bijvoorbeeld zelf de mogelijkheid hun vakantie met activiteiten samen te stellen. Bij à la carte kan ook aan de online muziekwinkel Spotify worden gedacht, waarbij iemand een muzieklijst samenstelt door zelf nummers van verschillende albums te kiezen. Naast à la carte zijn er nog meer termen uit Frankrijk naar buitenlandse keuken overgewaaid, zoals menu en au gratin.

Laatst bijgewerkt 12-04-2015