Gepubliceerd op 08-01-2020

Méntha arvésis: Akkermunt

betekenis & definitie

Het veelvuldig voorkomen op akkers en vochtige zandgronden (ook op andere vochtige plaatsen zoals waterkanten) deed de plant de naam Akkermunt verkrijgen. De Latijnse soortnaam brengt dit tevens tot uitdrukking: arvénsis: akker bewonend.

Hoewel er kenmerkende verschillen tussen deze en de vorige soort bestaan, zijn ze voor een niet-kenner niet zó opvallend, dat men direct deze twee soorten als twee afzonderlijke aanziet. Daarom treffen we vaak dezelfde namen aan als bij de Watermunt.We noemen: Kroezemunt, Kruismunt, Kruizemunt, Paardeblei, Wilde balsem en Wilde munt. Evenals bij de vorige soort heeft zij ook namen als Broenen Berend, en wel in het graafschap Zutphen. In Zuid-Limburg heeft men eveneens namen die op de bruinrode kleur van de stengels en jonge bladeren duiden, en wel Broenheïlige of Bruinheilige: ‘vermits het voor de lieflijke reuk op feestdagen onder de kerk-bestroysels vermengt wierd.’ Ook deze soort stond in de belangstelling als geneeskruid, want het volgende versje geeft raad :

Bruinheilig is dien naam niet waard, Zo zij niet uitdrijft met een vaart De wormen uit de buik en maag Die daar aan strekken tot een plaag.