Gepubliceerd op 29-12-2016

alexie

betekenis & definitie

Vorm van ernstige leesproblemen waarbij het verwerven van enige leesvaardigheid nagenoeg onmogelijk is, ook na inzet van thans bekende diagnostische en remediërende technieken. Alexie komt als leesstoornis meestal bij alle afasiepatiënten voor. Dit is niet het gevolg van problemen met het zien, want dit is in principe goed.

Alexie wordt gerekend tot de fatische stoornissen, waartoe ook afasie (dysfasie) en agrafie behoren. Het komt vaak in combinatie met een van deze symptomen voor. Het wordt soms ook wel visuele afasie of woordblindheid genoemd.
Alexie kan echter ook zonder duidelijke afasie voorkomen, als bijvoorbeeld een bloeding of een infarct in de pariëto-temporo-occipitale associatiecortex de functie van dit hersengebied verstoort. De linker pariëto-temporo-occipitale associatiecortex zorgt namelijk normaliter voor een verbinding tussen de occipitaal gelegen visuele cortex en het temporaal gelegen sensorische spraakcentrum, zodat betekenis wordt gegeven aan geschreven of gedrukte letters. Onvermogen hierin zonder de aanwezigheid van agrafie gaat vaak gepaard met achromatopsie (afwezigheid kleurenzien), visuele agnosie (onvermogen tot het benoemen van kleuren) en een rechtszijdige homonieme hemianopsie en is het gevolg van een laesie in de linker splenium van het corpus callosum (hersenbalk). Bij laesies aan de achterste rand van het gebied van Wernicke is de patiënt vanwege een intacte verbinding tussen de visuele cortex en het motorische spraakcentrum wel in staat de tekst hardop te lezen, maar begrijpt hij niet wat hij gelezen heeft niet.