Prisma van het weer

Peter Timofeeff (1993)

Gepubliceerd op 06-04-2017

Polaire lucht

betekenis & definitie

(PL) Maritiem polaire lucht (mPL) is een luchtsoort die haar oorsprong heeft boven de Atlantische Oceaan, tussen ca. 45 en ca.

65° NB. Deze in onze omgeving vaak voorkomende luchtsoort wordt gewoonlijk aangevoerd in een brede westelijke stroming en is in de zomer koude massa en in de winter meestal warme massa. 'sZomers komen in mPL stapelwolken voor, gepaard gaande met buien. mPL kan in de winter ook wel koude massa zijn, na een periode van zacht weer. Het zicht is doorgaans goed. Het weer is wisselvallig.
Continentaal polaire lucht (cPL) heeft haar oorsprong boven Midden-Europa, Rusland en Siberië en wordt dus aangevoerd met een oostelijke stroming. De eigenschappen van cPL zijn sterk gekoppeld aan het jaargetijde. cPL is in de zomer meestal warme massa. De temperatuur kan dan oplopen tot zomerse waarden (25°C of hoger). Veel bewolking komt in deze droge luchtsoort niet voor. Wel kan zich in de winter (in dat jaargetijde is cPL meestal koude massa) door voortdurende afkoeling stratus-bewolking vormen. De temperatuur kan in de winternachten dalen tot zeer lage waarden en dan overdag maar nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Het zicht hangt af van de eigenschappen van de massa, maar is in het algemeen goed vanwege de lage vochtigheid.

Zie ook: continentale lucht
Zie ook: luchtsoortclassificatie
Zie ook: maritieme lucht