Peter Timofeeff

Prisma van het Weer

Gepubliceerd op 06-04-2017

2017-04-06

Kwaliteit van de weersverwachting

betekenis & definitie

Wordt in hoge mate bepaald door het doel en het gebruik van de betreffende weersverwachting. In principe zijn verwachtingen van de temperatuur voor meerdere weken vooruit niet mogelijk.

Maar wanneer een gebruiker, zoals bijvoorbeeld een ijsjesfabriek die in de zomer wil inschatten hoeveel voorraad ijsjes er gemaakt moet worden, slechts een indicatie van het te verwachten temperatuurverloop wil, kan een verwachting met een grote spreiding en slechts een kleine trefkans toch van grote waarde zijn.
Mede door het toenemend gebruik van steeds betere computers is de kwaliteit van de weersverwachting in algemene zin in de laatste decennia sterk verbeterd.
Bij de grote weerinstituten worden de weersverwachtingen overigens geverifieerd. Dat betekent dat er achteraf wordt gekeken aan de hand van waarnemingen of een verwachting inderdaad is uitgekomen.
Als vuistregel kan worden aangenomen dat voor 1 dag vooruit (morgen dus) 85% van de verwachtingen uitkomt. Naar dag 5 loopt dat percentage terug naar ongeveer 55%.
Zie ook: chaostheorie
Zie ook: grenzen aan de weersverwachting
Zie ook: klimatologie
Zie ook: Lorenz, Edward
Zie ook: vlinder van Lorenz